niedziela, 10 sierpnia 2014

Bułeczki owsiane na śniadanie

Jak dla mnie śniadanie to najważniejszy posiłek z całego dnia. Po nocy „głodowania” ;) przeważnie sięgam po płatki owsiane gdyż dostarczają węglowodany o niskim indeksie glikemicznym. Przede wszystkim również dobre na trawienie ale też można z nich wyczarować wiele pysznych produktów. Nie trzeba się ograniczać do zwykłej owsianki (choć i to danie lubię) ale można robić placuszki, chleby, bułeczki, naleśniki, ciasteczka, omlety i inne cuda. Dzisiaj na śniadanie zaprosimy bułeczki owsiane :)



Produkty:

500g mąki owsianej;
250ml letniej wody;
50ml oliwy z oliwek;
1 torebeczka drożdży suchych;
1 płaska łyżeczka soli.

Zaczynamy!

Rozpuszczamy drożdże w 250ml letniej wody. Do osobnej miski przesiewamy mąkę owsianą przez sitko oraz dodajemy sól. Płatki owsiane które zostaną nam na dnie sitka wrzucamy do przesianej mąki. Wlewamy oliwę z oliwek oraz rozpuszczone drożdże do mąki. Ugniatamy ciasto około 5 minut, podsypując mąką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 40 minut. Gdy ciasto nam wyrośnie, na blaszce z papierem do pieczenia kładziemy kształtne kuleczki albo bagietki, kwadraciki (jak kto lubi) i wstawiamy do rozgrzanego do 180°C piekarnika na około 30 minut. Bon appétit! 





3 komentarze: